ΕΡΕΙΚΗΣ
‘Εχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες
Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες ιδιαίτερα στο ουροποιητικό σύστημα, ενώ συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας προβλήματος στον προστάτη
Γεύση: έντονη, ιδιαίτερη
Άρωμα: Χαρακτηριστικό
Χρώμα: Κοκκινωπό.
Κρυστάλλωση: Κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα (περίπου μέσα σε 1-3 μήνες).
Θρεπτική αξία: Το μέλι ερείκης θεωρείται ένα πολύ θρεπτικό είδος μελιού και ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς περιέχει πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
ΠΕΥΚΟΥ
Είναι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του.
Γεύση: Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολύ γλυκό.
Άρωμα: Iδιαίτερο. Kάποιοι το παρομοιάζουν με το άρωμα ιωδίου.
Xρώμα: Σκούρο καφέ.
Kρυστάλλωση: Tο πευκόμελο κρυσταλλώνει σχετικά αργά, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή.
Θρεπτική αξία: Aπό τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο ελληνικό πευκόμελο.
ΕΛΑΤΗΣ
Ξεχωρίζει για το χαρακτηριστικό βαθύ του χρώμα και την ιδιαίτερα παχύρρευστη υφή του. προσφέρει πολλά-απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμο.
Γεύση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού διακρίνεται για την ιδιαίτερα καλή του γεύση.
Άρωμα: Δεν παρουσιάζει έντονο άρωμα.
Xρώμα: Ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του
Kρυστάλλωση: Λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, δεν κρυσταλλώνει σχεδόν ποτέ.
Θρεπτική αξία: Eίναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ
H γεύση του καστανόμελου είναι τόσο έντονη, που μια μικρή αναλογία μπορεί να υπερκαλύψει τη γεύση άλλων μελιών.
Γεύση: Δυνατή, ελαφρώς πικρή και διαρκείας.
Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.
Xρώμα: Ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο καφέ και μαύρο, αν πρόκειται για μελίτωμα.
Kρυστάλλωση: Kρυσταλλώνει αργά, πάνω από 1 χρόνο.
Θρεπτική αξία: Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ
Αποτελεί μια σημαντική πηγή νέκταρος για τις μέλισσες και το μέλι της είναι ιδιαίτερα αρωματικό.
Γεύση: Eξαιρετικά ιδιαίτερη γεύση.
Άρωμα: Έντονο, υπέροχο άρωμα.
Xρώμα: Χρυσοκίτρινο.
Kρυστάλλωση: Kρυσταλλώνει πολύ γρήγορα,
Θρεπτική αξία: Πλούσιο σε ψευδάργυρο και σε εσπεριδίνη.
ΘΥΜΑΡΙΟΥ
Aνήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του.
Γεύση: Tο θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα.
Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.
Xρώμα: Συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο.
Κρυστάλλωση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού κρυσταλλώνει σε διάστημα 6-18 μηνών.
Θρεπτική αξία: Tο θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.
ΚΟΥΜΑΡΙΑΣ
Είναι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.Βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, καταπραΰνει τους στομαχικούς πόνους.
Γεύση: έχει πικρή γεύση εώς πικρόγλυκη γεύση
Άρωμα: έντονο
Χρώμα: καφέ σκούρο
Kρυστάλλωση: κρυσταλλώνει πολύ γρηγορα 1-3 μηνες
Θρεπτική Αξία: Περιέχει ισχυρές αντιβιοτικές ουσίες και γενικά προσφέρει μια φυσική προστασία στον οργανισμό μας.
ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ
Τα ένζυμα που περιέχει, ενισχύουν το μεταβολισμό και τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων. Βοηθάει στις διαταραχές του στομάχου, στη γρίπη, στην υπερκόπωση και την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.
Γευση: δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό.
Άρωμα: Συνήθως απαλό
Χρώμα: σκούρο εώς πολύ σκουρο
Κρυστάλλωση: ξεπερνα συνηθως τους 9 μηνες
Θρεπτική Αξία: Εχει την ισχυροτερη αντιοξειδωτικη δραση. Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο.
ΔΑΣΟΥΣ
Μέλι από κωνοφόρα δέντρα, αειθαλείς θάμνους και αγριοβότανα
Γεύση: μπορεί να ποικίλει ελάχιστα
Χρώμα: από ανοιχτό έως σκούρο καφέ
Άρωμα: ποικίλει ανάλογα με τις ανθοφορίες της περιοχής
Κρυστάλλωση: Συνήθως μετά τους 9 μήνες
Θρεπτική αξία: είναι υψηλής θρεπτικής αξίας λόγω της μεγάλης χλωρίδας και των πολλών αγριοβοτάνων της περιοχής της Πίνδου.
ΑΝΘΕΩΝ
Προέρχεται από ποικίλες ανθοφορίες όπως εσπεριδοειδή λουλούδια και βότανα.
Γεύση: ευχαριστη, απαλη
Χρώμα: ποικίλει από χρυσοκίτρινο έως καφέ
Άρωμα: πλούσιο έντονο
Κρυστάλλωση: Συνήθως μετά τους 9 μήνες
Θρεπτική αξία: είναι πηγή ενέργειας και αντοχής, έχει αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και τονωτικές ιδιότητες. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.